Vogeltjes kijken: Sneller door langzame zadeluren

5 mei 2024 -

In het wielerpeloton is er een omslag gaande. Net zo hard trainen tot je erbij neervalt, heeft plaatsgemaakt voor veel rustige kilometers. Maar hoe voorkom je dat je te snel gaat en hoe kom je die lange trainingsritjes door? TDT-Unibet-ploegleider Rob Harmeling en Ramon Sinkeldam (Alpecin – Deceuninck en winnaar Egmond-Pier-Egmond) vertellen hoe zij het aanpakken.

Wie denkt dat je de profs tijdens een trainingsritje niet bij kan houden, heeft het mis. De toppers rijden veel van hun kilometers juist heel rustig om hun basisconditie op te bouwen, de belastbaarheid te verhogen en hun vetverbranding te trainen.

Vogeltjes kijken dus onderweg en je vooral niet laten verleiden om harder te gaan dan nodig. ‘Vergelijk het met het bouwen van het huis. De fundering is het belangrijkste, maar daar ben je wel het langste mee bezig. Het heeft weinig nut om direct te beginnen met de kamers inrichten of de gordijntjes op te hangen. Dat komt later wel. Maak eerst vooral veel kilometers zodat je tijdens de koers niet door de fundering zakt’, vertelt Harmeling over de basisfilosofie in het peloton.

Lees verder in het nieuwe Le Champion Magazine.