Tour de Kortebaan (3): Heemskerkse Ezelsoren

9 juni 2020 -

Voorlopig zijn alle kortebanen afgelast. Naast het gemis van de sport betekent dit ook dat de liefhebbers dit jaar geen reis maken langs al die gezellige dorpen en steden die een kortebaandraverij organiseren. Voor de redactie van Kortebaandraverijen.nl is dit onaanvaardbaar. Wij gaan daarom op de fiets in negen weken langs alle kortebaanplaatsen, halen herinneringen op en hebben onderweg bijzondere ontmoetingen met betrokkenen vanuit de sport. Via social media kun je onze reis op de voet volgen. Ook houdt hoofdredacteur Mathieu jou op de hoogte in dit blog. Vandaag editie 3, etappe 2: Heemskerkse Ezelsoren.

Het is voor ons opvallend stil wanneer we vanaf ‘het stalterrein’ van Santpoort de Hoofdstraat op fietsen. We zijn elk jaar extra vroeg in Santpoort aanwezig, maar zelfs dan, is het al druk. Mensen zijn zich al het aan voorbereiden op een lange dag aan het hek. Er wordt gesjouwd met koelboxen en mensen zijn druk met het opbouwen van tenten en terrassen. Ook zetten de Santpoorters hun stoeltjes alvast aan het hek, alsof het een populaire badplaats is waar je voor de beste plekken al vroeg in de morgen je handdoek op de strandstoelen legt.

Nu is de Santpoortse Hoofdstraat gewoon een doorgaande weg en de bewoners zijn aan het werk. Het is een prachtige straat. De bomen zorgen voor een lichtval waardoor onze kortebaanfoto’s van Santpoort gemakkelijk zijn te herkennen. We stoppen precies op de plek waar wij elk jaar staan, zo’n 50 meter voor de finish. Deze plek kunnen wij dromen. We gaan hier normaal rond 12 uur staan en verlaten deze plek pas zo’n kleine 7 uur later, zonder ons ook maar één meter te hebben verplaatst. Dat is simpelweg niet mogelijk in deze unieke jaarlijkse drukte.

Lees verder op Kortebaandraverijen.nl