Oranje pijnlijk onderuit in Frankrijk: 4-0

24 maart 2023 -

Het Nederlands elftal is de EK-kwalificatie begonnen met een harde nederlaag op bezoek bij Frankrijk. De vice-wereldkampioen won in het Stade de France met 4-0. Na 21 minuten was de marge al drie. Nadat Kylian Mbappé vlak voor tijd de vierde goal had gemaakt, miste Memphis Depay in blessuretijd nog een penalty.

Oranje kende een roerige aanloop naar het duel met de Fransen. De afmeldingen van Frenkie de Jong en Steven Bergwijn waren al een aderlating. Dat Sven Botman, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Joey Veerman en Bart Verbruggen vanwege een virusinfctie het trainingskamp moesten verlaten, kwam daar nog eens bovenop.

Ronald Koeman moest daarom improviseren bij het begin van zijn tweede termijn als bondscoach. Hij koos voor debutant Lutsharel Geertruida in het centrum van de verdediging. Jurriën Timber schoof naar rechts op de plek van de geschorste Denzel Dumfries. Kenneth Taylor en Xavi Simons startten voor het eerst in de basis.