‘Het scheiden van afval levert onze club geld op’

4 januari 2021 -

De KNVB is samen met afvalstart-up Seenons op 19 september een pilot gestart in de metropoolregio Utrecht om plastic flesjes en blikjes te scheiden. De tien deelnemende clubs bereiden zich op deze manier voor op het statiegeldsysteem op PET-flesjes, dat ingaat vanaf juli 2021. Statiegeld op blikjes volgt eind 2022.

FC Delta Sports’95 en DESTO zijn twee clubs die meedoen. Allebei zijn ze optimistisch over de kansen die de pilot van De Groene Club biedt. Helaas heeft de pilot slechts twee weekenden gedraaid door het stilleggen van de competities. Maar als de sportkantines weer open mogen, gaan we door met leren hoe je efficiënt afval kunt scheiden op een vereniging en daarmee geld verdient voor de clubkas.

Statiegeld

FC Delta Sports’95 heeft duurzaamheid al langer prominent op de agenda staan. De club uit Houten is onlangs volledig overgestapt naar LED-verlichting en houdt voortdurend het energieverbruik van onder andere de keuken in de gaten. Het scheiden van afval stond ook op de planning. “De pilot van de KNVB kwam precies op het juiste moment. Hierdoor kunnen we gericht werken om het afval op de club beter te scheiden”, geeft penningmeester Wilfried Hess namens de club aan.

In de kantine van FC Delta Sports’95 staat dankzij de pilot nu een grote afvalbak waarin plastic flesjes, blikjes en het restafval apart kunnen worden weggegooid. De KNVB heeft stickers, posters en online uitingen aangeleverd waarmee de bezoekers geattendeerd worden op het scheiden van afval. “Wij verkopen veel plastic flesjes. Het is zonde wanneer deze allemaal tussen het restafval belanden. Dankzij de pilot kunnen we het komende seizoen gebruiken om onze leden en de gasten van de tegenstander te wijzen op het scheiden van afval. Hier plukken we straks de vruchten van wanneer we statiegeld krijgen voor de flesjes.”

Lees verder op KNVB Assist.