De Kortebaanspecial van Draf & Rensport is uit!

2 juli 2021 -

Vraag willekeurige kenners waar een kortebaan wordt beslist en je krijgt steevast hetzelfde antwoord: in het startvak. Niet voor niets verzamelt een grote groep echte liefhebbers zich elke koers langs de hekken van de eerste vijftig meter. Wie pakt een metertje extra en wie laat het hier helemaal liggen?

Het is een prachtig tactisch steekspel. Alle pikeurs denken dat de starter zijn startplaat aanzet, wanneer hij of zij draait. En dat de tegenstander maar moet anticiperen. De andere pikeur denkt echter precies hetzelfde waardoor vele starts mislukken. Tot het moment daar is en het wél lukt. De paarden zijn vertrokken. De één wat beter dan de ander. Het is tijd voor snelheid!

De startprocedure gaat aan de meeste toeschouwers voorbij. Zij praten wat langs het hek, kijken op wanneer de startplaat klinkt en reageren geïrriteerd wanneer de start weer eens niet doorgaat. We hebben langs het hek wel eens de vraag gekregen waarom de paarden niet alleen maar rechtdoor lopen. Zonder dat ingewikkelde gedraai in het startvak. We hebben uitgelegd dat het draaien juist de charme is van de kortebaan en dat de paarden daar speciaal voor worden uitgezocht. Echter, overtuigen konden wij niet.

Spektakel

Het spel in het startvak heeft daarom ook een keerzijde. Voor de gemiddelde bezoekers zijn spanning en snelheid de redenen om de kortebaan te omarmen. Voor hen gebeurt het juist in de laatste 100 meter. En geef ze eens ongelijk. Uiteindelijk zijn de mooiste ritten de confrontaties waarbij het op de laatste meters aankomt. En daarvoor heb je paarden nodig die strijden en elkaar in kunnen halen. Juist de paarden die niet de beste zijn in de eerste meters zorgen voor het spektakel. Denk de afgelopen jaren maar aan Le Dream en, iets recenter, Cattiva Byd.

Die laatste zorgde misschien wel voor de mooiste rit ooit op de kortebaan. Tijdens de finale van Lisse 2017 was ze dat gedraai helemaal zat. Ze miste de start volledig, nam zelfs nog de startpaal mee en lag zeker twintig meter achter op Viking Cehere met Wim van der Mespel. Pikeur John Dekker wilde zich niet direct gewonnen geven en begon aan een inhaalrace. Het leek een onmogelijke klus, maar toch kwam de combinatie steeds dichterbij. De mensen moedigden de paarden luidkeels aan. Op de finish was het verschil niet met het blote oog te zien. Viking Cehere won, maar Cattiva Byd had de show gestolen.

Achtervolging

Zo, stellen wij ons voor, moet het kortebaanseizoen van 2021 ook gaan. Wij hebben met elkaar de start volledig gemist, maar gaan toch in de achtervolging. Met het publiek als de grote winnaar. Bij de finish hopen we dat de achterstand volledig is weggewerkt. Wanneer dat lukt, is het een wereldprestatie.

Alle seinen voor dit scenario staan op rood. En dat is een goed teken op de kortebaan. We moeten alleen hopen dat de overheid ons niet uitschakelt met de witte vlag!

Veel plezier met de Kortebaanspecial 2021!

Benjamin en Mathieu Hilgersom

Koop hier de Kortebaanspecial van Draf & Rensport.