Column: Kom op, toon creativiteit

9 april 2021 -

Het is nu half april in coronatijd. Broer Benjamin en ik hadden nu druk bezig moeten zijn met de Kortebaanspecial. Bellen naar trainers, pikeurs en eigenaren met de vraag of ze nog kortebaners op stal hebben en wat de verwachtingen zijn. Deze voorpret is misschien wel de leukste fase van het kortebaanseizoen. Vergelijk het met de eerste narcissen die voorzichtig uit de grond komen na een lange winter of met koeien die eindelijk weer de wei in mogen.

Het is de fase waarin alle trainers nog een stal met kampioenen hebben. De paarden die vorig jaar goed hebben gepresteerd, zijn weer helemaal fris na de winter of hebben juist doorgekoerst en zijn direct wedstrijdklaar. Voor het paard dat vorig jaar niet helemaal meeviel, is de oorzaak gevonden. Hij bleek last te hebben gehad van een blessure, maar die is nu helemaal verholpen. Dus reken maar dat hij er staat vanaf Assendelft. En dan die nieuwe crack. In Zweden neemt hij in elke koers direct na de start de kop en in het werk vliegt hij de bekende kortebaners voorbij! Maar, zo krijgen we ook altijd te horen, je weet pas of ze het kunnen en of ze het weer willen doen als ze voorbij de startpalen zijn. En daarmee is elke mindere prestatie direct ook weer te verklaren. Toch zijn deze gesprekken goud waard. Wij geloven oprecht elk woord. Trainers, pikeurs en eigenaren moeten ook vertrouwen hebben in hun paarden. Waarom zouden ze anders deelnemen?

Hoe zou het gaan wanneer we nu midden in de coronacrisis deze belronde doen? Ik vrees het ergste. Wie zijn er nu actief bezig om kortebaners klaar te stomen voor het geval we straks weer gaan koersen? Wie zullen er überhaupt nieuwe kortebaners hebben aangeschaft? En hoeveel zijn er verkocht? Wij kunnen er helaas over meepraten. De actie Super Vrienden, waar wij als redactie van Kortebaandraverijen.nl een paar jaar lang onze ziel en zaligheid in hebben gestopt, hebben we moeten afbreken. Te weinig ‘eigenaren’ zien het zitten om voor dit seizoen te investeren in Gaya Vip en Fip Junior. En daarmee is het voor ons een te groot financieel risico. Het vertrouwen in de sport is bij velen ver te zoeken. De paarden zijn het probleem niet. Het is de stip aan de horizon die ontbreekt.

Lees de hele column in de nieuwste editie van Draf & Rensport.