‘Atleten hebben een stip aan de horizon nodig’

22 maart 2021 -

Elk jaar rond kerstmis heeft Jacques van Gool de wedstrijdkalender voor zijn regio 12 rond. Momenteel kost het de kalendercoördinator beduidend meer moeite om deze belangrijke taak af te vinken. Vanwege de onzekerheid rond corona durft niet elke vereniging het aan om een klap te geven op zijn of haar evenement. En dus is hij vol energie bezig om de organisatoren aan te sporen hun plek op de agenda te claimen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Het is nog een kwestie van de ‘puntjes op de i zetten’ en de kalender is alsnog klaar. Het zou een enorme stimulans betekenen voor de motivatie van de West-Brabantse atleten.

Van Gool is naar eigen zeggen geen type die na het werken neerploft op de bank en televisie gaat kijken. Hij deelt de avond liever op in twee delen. Eén deel om lekker actief bezig te zijn om daarna alsnog zijn rust te pakken. Het actieve gedeelte gaat volledig op aan zijn jeugdliefde: de atletiek.

Als C-junior begint hij in de vroege jaren ’80 bij AV Sprint. Van Gool noemt zichzelf geen uitblinker, maar wel iemand die op alle onderdelen scoort. Toch stopt hij na een jaar of vijf. Hij krijgt een vriendin, gaat studeren en heeft weinig tijd meer voor sport.

Het blijkt geen definitief afscheid, al kost het hem zo’n twintig jaar om tot inkeer te komen. In 2005 duikt hij ineens weer op bij AV SPADO in Bergen op Zoom. ‘Ik zat in die tijd veel in de auto op weg naar klanten en merkte dat mijn lichaam achteruitging. Ik meldde mij daarom aan bij een beginnerscursus van AV SPADO. Alles kwam weer terug. Het lopen, het sociale… Ik was bij deze club direct helemaal op mijn plek.’

Lees verder op Atletiekunie.nl.