50 jaar vrouwenvoetbal met Daniëlle van de Donk

24 mei 2022 -

We vieren dit seizoen 50 jaar vrouwenvoetbal bij de KNVB. In deze serie interviews blikken we terug met vijf pionierende hoofdrolspeelsters en schetsen een tijdsbeeld van een decennium. In dit vijfde en laatste item: de jaren vanaf 2011 met Daniëlle van de Donk, onderdeel van de gouden generatie van de OranjeLeeuwinnen.

Het zijn spannende dagen voor Van de Donk wanneer het interview plaatsvindt. Het is aftellen voor haar richting de Champions League-finale. Over vier dagen staat ze in een kolkend Juventus Stadium in Turijn met Olympique Lyon tegenover FC Barcelona. “Ik hoop zo dat ik kan spelen”, zegt ze. “Maar ik heb pas twee groepstrainingen meegedaan. Het is afwachten of ik minuten kan maken.”

Carrière compleet

Het zou haar carrière, zeker bij winst, compleet maken. De dertigjarige middenvelder werd immers met de OranjeLeeuwinnen al Europees kampioen in 2017 en stond twee jaar later in de WK-finale tegenover de Verenigde Staten (2-0 verlies).

De dromen die ze nog heeft, zijn de kersen op de taart. Of eigenlijk zijn het zaken die ze nog wil rechtzetten. “Het halen van de WK-finale was een onwerkelijke droom. Maar als je daar eenmaal staat, wil je winnen ook. En twee jaar later verloren we op de Olympische Spelen weer van Amerika, dat was wel echt zonde hoor. Sowieso waren het coronaspelen, zonder supporters. We konden geen kant op, in de gang van het hotel stond de bewaking te controleren. Ik voel me bevoorrecht dat ik een olympiër ben, maar voor het echte olympische gevoel moeten we er eigenlijk over twee jaar weer staan.”

Lees verder op KNVB.nl.